Jääkö liikunta lapsiperhearjen jalkoihin?

”Vanhempien liikunnan harrastaminen vähenee heti ensimmäisen lapsen syntymän jälkeen.” (Jyväskylän yliopiston tutkimus, 2023)

”Liikuntaa tai muita omia harrastuksia saatetaan joutua karsimaan, koska pienistä lapsista huolehtiminen vie vanhemmilta paljon aikaa ja voimavaroja. Erityisesti äitien liikkuminen on vähäisempää silloin, kun heillä on 0-2- vuotiaita lapsia.”

”Lasten kasvaessa kouluikäisiksi vanhempien liikunnan harrastaminen ei enää eroa lapsettomista. Keski-ikään mennessä liikuntasuosituksiin päästään taas yhtä hyvin kuin ennen lasten saantia.

Tämä tuo toivoa myös niille pienten lasten vanhemmille, joilla liikuntaharrastusten ylläpitäminen arjessa on vaikeaa.”

 

Kuulostaako tutulta?

 

Liikunnan hyötyjen mieleen palauttaminen voi lisätä motivaatiota löytää aikaa omalle viikoittaiselle liikuntaharrastukselle:
🔹 Mielen ja kehon yhteys
🔹Itsetunnon ja pystyvyyden tunteiden paraneminen
🔹Fyysisesti ja henkisesti hyvinvoivana jaksaa myös toimia tiukoissa tilanteissa – sekä vanhempana että työelämässä – paremmin omien arvojensa mukaisesti!
🔹 … ja tietysti myös kaikille itsestään selvät fyysiset ja terveydelliset hyödyt.

Arkiliikuntaa voi harrastaa myös lasten kanssa yhdessä ulkoillen tai vaunulenkkeillen. Kouluikäisen kanssa vaikkapa pyörälenkeistä tai uimisesta voi tulla kiva yhteinen harrastus. 

On tärkeää muistaa myös armollisuus itseä kohtaan, ettei liikunnasta tule vain yksi stressinaihe lisää. 💛

 

Ota instagram-tilini seurantaan ja katso: Erään keski-ikäisen (välillä hyvinkin väsyneen) äidin kokemukset uudelleen löydetystä liikunnan iloista! IG: variscoaching