Miten nukuit viime yönä?

Miten nukuit viime yönä? Saitko hyvin unen päästä kiinni, vai saiko uni sinut kiinni? 

Psyykkinen valmentaja -koulutuksen yhdeksännellä valmennuskerralla teemana oli uni ja nukkuminen. Tämä on itselleni hyvin tärkeä aihe, johon liittyvistä haasteista on myös omakohtaisia kokemuksia.  Ehkä tämän oman taustanikin vuoksi tosi mielelläni autan muita nukkumaan paremmin.

  • Tiesitkö, että unen ja nukkumisen kontrollointi vain lisää unettomuutta
  • Jos olet joskus soimannut itseäsi huonosti nukkumisesta, on hyvä tiedostaa, että itsesi hyväksyminen ja itsemyötätunto toimii ongelman hoitamisessa paljon paremmin kuin itsesyytökset
  • ”Unen päästä kiinni saaminen” on paradoksi – paremminkin uni ottaa sinut kiinni, sillä nukahtaminen edellyttää hellittämistä ja luovuttamista ja irti päästämistä, ja nukahtamisessa on kyse myös vireystilan laskusta.
  • Uni paranee luottamuksen ja kehollisen rauhoittumisen avulla. Esimerkiksi syvä-/palleahengitys auttaa kehoasi ja ylivireyttä rauhoittumaan.
  • Tilapäinen unettomuus kuuluu elämään. Jos uniongelmasi pitkittyvät, on monia keinoja, joiden avulla voi edistää unen tuloa. Näitä keinoja löytyy mm. Mielenterveystalon ja Käypähoito.fi -sivuilta.

Jos kaipaat tukea vaikkapa sen tutkimisessa, mitkä omat toimintamallit ovat ristiriidassa unen suosiman tilanteen kanssa, psyykkisestä valmennuksesta voisi olla sinulle apua.

❔ Mikä on sinun tapasi rauhoittaa kehoasi?
❔ Millä tavalla sinä luot unen tulolle suotuisan turvasataman?