Millainen on ihmistä arvostava kulttuuri ja miten se liittyy resilienssiin? Entä mistä asioista resilientin, uudistumiskykyisen organisaation tunnistaa seesteisempinä aikoina?
Uusiseelantilaiseen tutkimukseen pohjautuen ja
Työterveyslaitoksen näkemystä lainaten:
– resilientti oganisaatio keskittyy
muutosvalmiuteen ja sen kehittämiseen, ennakointiin ja varautumiseen,
– organisaatiossa on paljon panostusta siihen,
että yhteistyö ja vuorovaikutus organisaation sisällä ja välillä on hyvää ja
– resilientissä organisaatiossa on ihmistä
arvostava johtaminen ja kulttuuri.
Ihmistä arvostavaan johtamiseen ja kulttuuriin kuuluvat muun muassa seuraavat organisaation arjessa näkyvät asiat:
– Henkilöstön mielipiteitä kuullaan ja huomioidaan aina silloin kun käsitellään asioita, jotka koskettavat heidän omaa työtään. Ihmiset otetaan mukaan päätöksiin, joihin heillä on asiantuntijuutta. ->Päätöksenteon harjoittelu arjessa lisää kykyä tehdä päätöksiä kriisin tullen.
– Rauhallisina aikoina kannustetaan ihmisiä kokeilemaan arjessa uusia tapoja toimia. ->Luovuus on yksi olennainen resilienssiin vaikuttava tekijä.
– Organisaation johtamiskulttuuri on ihmislähtöinen, siellä kuunnellaan aktiivisesti ja puhutaan myötätuntoisesti ja aidosti. Työyhteisössä työskentely koetaan psykologisesti turvalliseksi.
Jokainen saa olla oma itsensä eikä henkilökohtaista riskinottoa tai virheitä tarvitse pelätä. ->Tämä vaikuttaa erityisesti vaativassa ja
nopeatahtisessa työympäristössä menestymiseen.
– Organisaatiossa vahvistetaan vahvaa, toivoa ylläpitävää ja henkilöstöä kuuntelevaa kriisijohtamista. ->Johtamistyyli vaikuttaa ryhmän resilienssiin kriisitilanteessa erityisesti myönteisten ja kielteisten tunteiden kautta.
Summa summarum: Kun työntekijät tuntevat olevansa
arvostettuja, heillä on enemmän resilienssiä ja yrityskin on uudistumiskykyisempi.
Miten ihmisten arvostus näkyy teidän arjessa?
